ZMIANY W SKLADZIE BAKTERYJNYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
Cena regularna:
23,87 zł
Cena regularna:
22,73 zł
towar niedostępny
UWAGA- JEŚLI W PARAMETRACH SĄ RÓZNICE DATY, STRON, WYDAWNICTWA ITP. PATRZ ZAWSZE NA OPIS AUKCJI ON JEST NAJWAŻNIEJSZY.
Zmiany w składzie bakteryjnych kwasów tłuszczowych w czasie rozkładu fenolu w glebie
Agnieszka Mrozik
Miejsce wydania: Katowice
Rok wydania: 2009
ISBN: 978-83-226-1874-5
Wydawca: Wydawnictwo UŚ
Liczba stron: 108
Wymiary: 295 mm × 208 mm × 8 mm
Oprawa: broszurowa, klejona, folia błyszcząca
Numer pracy: PN 2689
Inne: bibliogr., wykr., tab., schem., summ., Zsfg.
Wydanie: 1
Rodzaj publikacji: monografia
Język: polski
Celem pracy było zbadanie, czy i jakie zmiany zachodzą w składzie komórkowych kwasów tłuszczowych szczepów Pseudomonas vesicularis i Pseudomonas sp. JS150 w czasie rozkładu fenolu w glebie. Aby dokonać takiej analizy, konieczne było wykonanie badań polegających na ocenie przeżywalności tych szczepów i sprawdzeniu, czy są zdolne do rozkładu fenolu po wprowadzeniu do gleb. Ocenę przeżywalności i rozkład zastosowanych stężeń substratu fenolowego prowadzono w czterech układach doświadczalnych. Pierwszy stanowiły gleby sterylne, do których introdukowano szczep Pseudomonas vesicularis, drugi – gleby sterylne z Pseudomonas sp. JS150, trzeci – gleby sterylne z wprowadzoną mieszaniną tych szczepów, a czwarty – gleby niesterylne poddane bioaugmentacji z użyciem obu szczepów. Z uwagi na to, że fenol wpływa na skład i modyfikacje kwasów tłuszczowych tych bakterii w podłożach płynnych, podjęto próbę zbadania, dzięki jakim znanym mechanizmom adaptacyjnym przystosowują się one do obecności tego związku w glebie.
Istotne było także zbadanie, czy analiza metylowych estrów kwasów tłuszczowych może być przydatna do oceny stopnia usuwania fenolu z gleby.
Spis treści
Wykaz skrótów
. . . . . . . 7
1. Wstęp
. . . . . . . . . . 9
1.1. Ogólna charakterystyka fenolu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . 9
1.2. Toksyczność fenolu . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . 9
1.3. Rozkład fenolu przez bakterie w warunkach tlenowych . . . . . . 0
1.4. Bakteryjne kwasy tłuszczowe . . . . . . . .. . . . . . . .
. . . . . . 12
1.5. Kwasy tłuszczowe jako biomarkery . . . . . . . . . . . .
. . . . 14
1.6. Wpływ związków aromatycznych na błony bakteryjne . . . . . . .
1.7. Mechanizmy regulacji płynności błony bakterii w obecności związków aromatycznych . . . . . . . 16
1.8. Rozkład związków aromatycznych w glebie . . . . . . . . . . . . . . . .
. . 17
1.9. Bioaugmentacja a rozkład związków aromatycznych w glebie . .. . . . . . . . 19
1.10. FAMEs w badaniach środowiskowych . . . . . . . . . . . . . .
. . . 21
2. Cel pracy
. . . . . . . . . 23
3. Materiały i metody
. . . . . 24
3.1. Szczepy bakteryjne . . . . . . . .
. . . . . . . . 24
3.2. Gleby . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . 24
3.3. Wprowadzanie bakterii do gleb . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . 25
3.4. Metody analityczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . 25
3.4.1. Ekstrakcja i oznaczanie fenolu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . 25
3.4.2. Oznaczanie zawartości materii organicznej, węgla organicznego, wilgotności, frakcji kwasów
próchnicowych i pH . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . 25
3.5. Analizy mikrobiologiczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . 25
3.5.1. Oznaczanie liczebności bakterii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . 25
3.5.2. Izolacja i identyfikacja kwasów tłuszczowych z komórek bakterii oraz z gleby . . . . . . . . 28
3.6. Analiza statystyczna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . 28
4. Wyniki badań
. . . . . . . . . . . . .4.1. Wprowadzenie bakterii do gleb sterylnych . . . . . . . . .
. . . . 29
4.1.1. Rozkład fenolu w glebach przez szczep
Pseudomonas vesicularis
. . . . . . . . . . . . . 29
4.1.2. Przeżywalność szczepu
Pseudomonas vesicularis
po wprowadzeniu do gleb . . . . . . . . . 29
4.1.3. Zawartość materii organicznej, węgla organicznego, frakcji kwasów próchnicowych oraz pH
w glebach z wprowadzonym szczepem
Pseudomonas vesicularis
. . . . . . . . . . . . . . 31
4.1.4. Analiza kwasów tłuszczowych szczepu
Pseudomonas vesicularis
w czasie rozkładu fenolu
w glebach . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . 33
4.1.5. Rozkład fenolu w glebach przez szczep
Pseudomonas
sp. JS150 . . . . . . . . . . . . . . 40
4.1.6. Przeżywalność szczepu
Pseudomonas
sp. JS150 po wprowadzeniu do gleb . . . . . . . . . 44
4.1.7. Zawartość materii organicznej, węgla organicznego, frakcji kwasów próchnicowych oraz pH
w glebach z wprowadzonym szczepem
Pseudomonas
sp. JS150 . . . . . . . . . . . . . . 44
4.1.8. Analiza kwasów tłuszczowych szczepu
Pseudomonas
sp. JS150 w czasie rozkładu fenolu
w glebach . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . 44
4.1.9. Rozkład fenolu w glebach przez mieszaninę szczepów
Pseudomonas vesicularis
i
Pseudomonas
sp. JS150 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . 54
4.1.10. Przeżywalność szczepów
Pseudomonas vesicularis
i
Pseudomonas
sp. JS150 po wprowadze-
niu do gleb . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . 54
4.1.11. Zawartość materii organicznej, węgla organicznego, frakcji kwasów próchnicowych oraz pH
w glebach z wprowadzoną mieszaniną szczepów
Pseudomonas vesicularis
i
Pseudomonas
sp. JS150 . . . . . .. .
. . . . . . 54
4.1.12. Analiza kwasów tłuszczowych w czasie rozkładu fenolu w glebach przez mieszaninę szcze-
pów
Pseudomonas vesicularis
i
Pseudomonas
sp. JS150 . . . . . . . . . . . . . . . . . 59
4.2. Wprowadzenie bakterii do gleb niesterylnych. . . . . . . . . . . . . .
. . . . 66
4.2.1. Rozkład fenolu w glebach poddanych bioaugmentacji z użyciem mieszaniny szczepów
Pseudomonas vesicularis
i
Pseudomonas
sp. JS150 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 66
4.2.2. Wpływ fenolu na przeżywalność mikroorganizmów w glebach poddanych bioaugmentacji . . . 66
4.2.3. Zawartość materii organicznej, węgla organicznego, frakcji kwasów próchnicowych oraz pH
w glebach poddanych bioaugmentacji . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.69
4.2.4. Analiza kwasów tłuszczowych w czasie rozkładu fenolu w glebach poddanych bioaugmentacji . 69
5. Dyskusja
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . 79
5.1. Degradacja fenolu przez bakterie w badanych glebach . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. 79
5.2. Bioaugmentacja jako metoda wspomagająca rozkład fenolu w glebie . . . . . . . . . . . . . . . 83
5.3. Wykorzystanie analizy FAMEs do monitorowania tempa rozkładu fenolu w glebie . . . . . . . . . 87
6. Ogólne wnioski
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . 94
Literatura
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.