LIBRES odzież i buty ochronne  i robocze BHP
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
fcc0e65f603c62c3ec4fbf74d4cdc9a7
  • promocja

ZMIANY W SKLADZIE BAKTERYJNYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH

Ocena:
0
Cena brutto: 20,29 zł
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena regularna: 23,87 zł

20.29
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 16,91 zł
Cena netto: 19,32 zł
bez 5% VAT i kosztów dostawy

Cena regularna: 22,73 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 16,10 zł
ilość szt.
-15% Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: LIBRES
Kod produktu: 51163073



UWAGA- JEŚLI W PARAMETRACH SĄ RÓZNICE DATY, STRON, WYDAWNICTWA ITP. PATRZ ZAWSZE NA OPIS AUKCJI ON JEST NAJWAŻNIEJSZY.









Zmiany w składzie bakteryjnych kwasów tłuszczowych w czasie rozkładu fenolu w glebie

Agnieszka Mrozik

Miejsce wydania: Katowice

Rok wydania: 2009

ISBN: 978-83-226-1874-5

Wydawca: Wydawnictwo UŚ

Liczba stron: 108

Wymiary: 295 mm × 208 mm × 8 mm

Oprawa: broszurowa, klejona, folia błyszcząca

Numer pracy: PN 2689

Inne: bibliogr., wykr., tab., schem., summ., Zsfg.

Wydanie: 1

Rodzaj publikacji: monografia

Język: polski

Celem pracy było zbadanie, czy i jakie zmiany zachodzą w składzie komórkowych kwasów tłuszczowych szczepów Pseudomonas vesicularis i Pseudomonas sp. JS150 w czasie rozkładu fenolu w glebie. Aby dokonać takiej analizy, konieczne było wykonanie badań polegających na ocenie przeżywalności tych szczepów i sprawdzeniu, czy są zdolne do rozkładu fenolu po wprowadzeniu do gleb. Ocenę przeżywalności i rozkład zastosowanych stężeń substratu fenolowego prowadzono w czterech układach doświadczalnych. Pierwszy stanowiły gleby sterylne, do których introdukowano szczep Pseudomonas vesicularis, drugi – gleby sterylne z Pseudomonas sp. JS150, trzeci – gleby sterylne z wprowadzoną mieszaniną tych szczepów, a czwarty – gleby niesterylne poddane bioaugmentacji z użyciem obu szczepów. Z uwagi na to, że fenol wpływa na skład i modyfikacje kwasów tłuszczowych tych bakterii w podłożach płynnych, podjęto próbę zbadania, dzięki jakim znanym mechanizmom adaptacyjnym przystosowują się one do obecności tego związku w glebie.

Istotne było także zbadanie, czy analiza metylowych estrów kwasów tłuszczowych może być przydatna do oceny stopnia usuwania fenolu z gleby.

Spis treści

Wykaz skrótów

. . . . . . . 7

1. Wstęp

. . . . . . . . . . 9

1.1. Ogólna charakterystyka fenolu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . 9

1.2. Toksyczność fenolu . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . 9

1.3. Rozkład fenolu przez bakterie w warunkach tlenowych . . . . . . 0

1.4. Bakteryjne kwasy tłuszczowe . . . . . . . .. . . . . . . .

. . . . . . 12

1.5. Kwasy tłuszczowe jako biomarkery . . . . . . . . . . . .

. . . . 14

1.6. Wpływ związków aromatycznych na błony bakteryjne . . . . . . .

1.7. Mechanizmy regulacji płynności błony bakterii w obecności związków aromatycznych . . . . . . . 16

1.8. Rozkład związków aromatycznych w glebie . . . . . . . . . . . . . . . .

. . 17

1.9. Bioaugmentacja a rozkład związków aromatycznych w glebie . .. . . . . . . . 19

1.10. FAMEs w badaniach środowiskowych . . . . . . . . . . . . . .

. . . 21

2. Cel pracy

. . . . . . . . . 23

3. Materiały i metody

. . . . . 24

3.1. Szczepy bakteryjne . . . . . . . .

. . . . . . . . 24

3.2. Gleby . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . 24

3.3. Wprowadzanie bakterii do gleb . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . 25

3.4. Metody analityczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . 25

3.4.1. Ekstrakcja i oznaczanie fenolu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . 25

3.4.2. Oznaczanie zawartości materii organicznej, węgla organicznego, wilgotności, frakcji kwasów

próchnicowych i pH . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . 25

3.5. Analizy mikrobiologiczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . 25

3.5.1. Oznaczanie liczebności bakterii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . 25

3.5.2. Izolacja i identyfikacja kwasów tłuszczowych z komórek bakterii oraz z gleby . . . . . . . . 28

3.6. Analiza statystyczna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . 28

4. Wyniki badań

. . . . . . . . . . . . .4.1. Wprowadzenie bakterii do gleb sterylnych . . . . . . . . .

. . . . 29

4.1.1. Rozkład fenolu w glebach przez szczep

Pseudomonas vesicularis

. . . . . . . . . . . . . 29

4.1.2. Przeżywalność szczepu

Pseudomonas vesicularis

po wprowadzeniu do gleb . . . . . . . . . 29

4.1.3. Zawartość materii organicznej, węgla organicznego, frakcji kwasów próchnicowych oraz pH

w glebach z wprowadzonym szczepem

Pseudomonas vesicularis

. . . . . . . . . . . . . . 31

4.1.4. Analiza kwasów tłuszczowych szczepu

Pseudomonas vesicularis

w czasie rozkładu fenolu

w glebach . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . 33

4.1.5. Rozkład fenolu w glebach przez szczep

Pseudomonas

sp. JS150 . . . . . . . . . . . . . . 40

4.1.6. Przeżywalność szczepu

Pseudomonas

sp. JS150 po wprowadzeniu do gleb . . . . . . . . . 44

4.1.7. Zawartość materii organicznej, węgla organicznego, frakcji kwasów próchnicowych oraz pH

w glebach z wprowadzonym szczepem

Pseudomonas

sp. JS150 . . . . . . . . . . . . . . 44

4.1.8. Analiza kwasów tłuszczowych szczepu

Pseudomonas

sp. JS150 w czasie rozkładu fenolu

w glebach . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . 44

4.1.9. Rozkład fenolu w glebach przez mieszaninę szczepów

Pseudomonas vesicularis

i

Pseudomonas

sp. JS150 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . 54

4.1.10. Przeżywalność szczepów

Pseudomonas vesicularis

i

Pseudomonas

sp. JS150 po wprowadze-

niu do gleb . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . 54

4.1.11. Zawartość materii organicznej, węgla organicznego, frakcji kwasów próchnicowych oraz pH

w glebach z wprowadzoną mieszaniną szczepów

Pseudomonas vesicularis

i

Pseudomonas

sp. JS150 . . . . . .. .

. . . . . . 54

4.1.12. Analiza kwasów tłuszczowych w czasie rozkładu fenolu w glebach przez mieszaninę szcze-

pów

Pseudomonas vesicularis

i

Pseudomonas

sp. JS150 . . . . . . . . . . . . . . . . . 59

4.2. Wprowadzenie bakterii do gleb niesterylnych. . . . . . . . . . . . . .

. . . . 66

4.2.1. Rozkład fenolu w glebach poddanych bioaugmentacji z użyciem mieszaniny szczepów

Pseudomonas vesicularis

i

Pseudomonas

sp. JS150 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 66

4.2.2. Wpływ fenolu na przeżywalność mikroorganizmów w glebach poddanych bioaugmentacji . . . 66

4.2.3. Zawartość materii organicznej, węgla organicznego, frakcji kwasów próchnicowych oraz pH

w glebach poddanych bioaugmentacji . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

.69

4.2.4. Analiza kwasów tłuszczowych w czasie rozkładu fenolu w glebach poddanych bioaugmentacji . 69

5. Dyskusja

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . 79

5.1. Degradacja fenolu przez bakterie w badanych glebach . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. 79

5.2. Bioaugmentacja jako metoda wspomagająca rozkład fenolu w glebie . . . . . . . . . . . . . . . 83

5.3. Wykorzystanie analizy FAMEs do monitorowania tempa rozkładu fenolu w glebie . . . . . . . . . 87

6. Ogólne wnioski

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . 94

Literatura






Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl